500 ml śmietany kremówki 36 %
550 g sera trzykrotnie mielonego
8 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
125 ml soku z ananasa.
Ananas z puszki
Ciasto w- z z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę .
Wsypujemy kolejno mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy kakao.
Ciasto przelewamy do wyścielanej folią aluminiową blaszki o wymiarach 32 x 25 cm. Pieczemy 25- 30 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 blaty.
2.Masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno; pod koniec wsypujemy cukier puder.
Żelatynę moczymy w soku aż napęcznieje.
Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce ser. Żelatynę podgrzewamy i delikatnie wlewamy do masy energicznie mieszając lub miksując.
Przelewamy na jeden blat ciasta.
Posypujemy pokrojonym ananasem i przykrywamy drugim blatem.
3.Podgrzewamy składniki potrzebne na polewę razem w rondelku do całkowitego połączenia .
Polewamy ciasto.
Dekorujemy wg uznania.
Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
Komentarze