Ciasto W- Z z ananasem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto delikatne w smaku z nutą ananasa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto;

    8 jajek
    8 łyżek cukru kryształ
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Przygotowujemy masę :

    Masa śmietanowa:

    500 ml śmietany kremówki 36 %
    550 g sera trzykrotnie mielonego
    8 łyżek cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny spożywczej
    125 ml soku z ananasa.
    Ananas z puszki


    Polewa :

    2 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżki cukru kryształ
    2 łyżki margaryny
    2 łyżki kakao

Ciasto w- z z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • W- Z z ananasem 1. ciasto
    Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę .
    Wsypujemy kolejno mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy kakao.
    Ciasto przelewamy do wyścielanej folią aluminiową blaszki o wymiarach 32 x 25 cm. Pieczemy 25- 30 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.
    Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 blaty.
  • W- Z z ananasem 2. Masa śmietankowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno; pod koniec wsypujemy cukier puder.
    Żelatynę moczymy w soku aż napęcznieje.
    Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce ser. Żelatynę podgrzewamy i delikatnie wlewamy do masy energicznie mieszając lub miksując.
    Przelewamy na jeden blat ciasta.
    Posypujemy pokrojonym ananasem i przykrywamy drugim blatem.
  • 3. Podgrzewamy składniki potrzebne na polewę razem w rondelku do całkowitego połączenia .
    Polewamy ciasto.
    Dekorujemy wg uznania.
    Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy