Pyszne kakaowe ciasto z puszystym kremem

Składniki:


  • Blaszka o wymiarach 25/40


    SKŁADNIKI NA CIASTO ;
    * 1/2 szklanki oleju
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1/2 szklanki wody
    * 3 łyżki kakao
    * 1,5 szklanki mąki
    * 1 łyżeczka sody
    * 1 łyżeczka proszku
    * 1 cukier waniliowy .
    * 5 jajek

    masa śmietanowa :

    0/5 l kremówki 30%
    1 cukier waniliowy
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl. ciepłego mleka
    2 łyżki cukru pudru





























Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

W - z - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Olej, cukier, wodę , kakao i cukier waniliowy zagotować w garnku i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Do ostudzonej masy dodać żółtka , zamieszać , następnie dodać mąkę z proszkiem i sodą , zamieszać, na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto.
  • 4. Piec w temp. 180 st. około 20/ 25 minut .
  • 5. Wykonanie masy;

    żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku
  • 6. Śmietanę kremówkę 30 % ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • 7. Do ubitej śmietany wlewać powoli żelatynę i chwilkę wymieszać mikserem.
  • 8. Ciasto przeciąć na pół ;
    większą część masy wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim, wierzch posmarować resztą masy i posypać orzechami lub migdałami jeśli ktoś nie lubi to nie musi .
  • 9. Odstawić na 1 godzinę do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować