vispipuuro-kasza manna po fińsku

0 (0 ocen)

vispipuuro w kuchni fińskiej bądź klappgröt w kuchni szwedzkiej to kasza manna na mleku z jagodami, zazwyczaj brusznicami. Deser można podać z mlekiem i cukrem czy też słodką śmietanką.Przeglądając przepisy widziałam że deser ten jest zarówno przyrządzany na mleku jak i wodzie; ja zrobiłam na mleku

Składniki:

  • 500ml wody bądź mleka
    80 ml kaszy manny
    150 ml mrożonych jagód
    3 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki soli

Vispipuuro-kasza manna po fińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do garnka wlewamy mleko, dodajemy kaszę mannę, sól i cukier. Gotujemy od czasu do czasu mieszając do zgęstnienia kaszy manny.
  • 2. Wcześniej zmiksowane na gładką masę jagody dodajemy do gotującej się kaszy i jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu.
  • 3. Studzimy i ubijamy mikserem, aż kaszka zrobi się puszysta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy