Vanillekipferl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, cukier z wanilią oraz migdały włożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz miąższ z rozciętej laski wanilii. Całość dokładnie zagnieść w jednolite, gładkie ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie zagnieść i odrywać po małym kawałku wielkości orzecha włoskiego. Rękami uformować podłużne wałki, które zawinąć w półksiężyce. Tak przygotowane ciastka włożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 12 minut. Gotowe ciastka ostudzić i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Porady
Cukier waniliowy można z łatwości przygotować samemu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-cukier-waniliowy-33
Komentarze