Uwielbiane kluski na parze buchty drożdżowe

4.98 (174 ocen)

Uwielbiane, ukochane, smakiem przypominające dzieciństwo.Nie znam osoby która się nie oprze takim kluchom.Najlepiej smakują z sosem z owoców sezonowych - truskawek czy jagód.

Składniki:

  • Składniki : 500g mąki pszennej, 2 jajka, 250ml mleka, 30g drożdży, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli i cukru, dżem truskawkowy.
Wystaw ocenę:

4.98 (174 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski na parze

Uwielbiane kluski na parze buchty drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :
    Do kubka wrzucić drożdże dodać szczyptę cukru i zalać 4-5 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać sól, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabia ręką tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Formować okrągłe kluski i dekoratorem do ciasta nadziać dżemem truskawkowym. Gotować na parze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować