Uszka z kaszą jęczmienną

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na uszka dostałam od mamy. W ten sposób przygotowują je górale.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● jajko
    ● 2 łyżki oleju
    Farsz:
    ● 10 dag suszonych grzybów
    ● 2 szkl. kaszy jęczmiennej (perłowej)
    ● 3 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Uszka z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz:
    grzyby myjemy i gotujemy.
    Odcedzamy (wywar zachowujemy). Studzimy i drobno kroimy.
    Na wywarze z grzybów
    gotujemy na sypko kaszę.
    Wsypujemy grzyby i mieszamy.
    Roztapiamy masło i mieszamy
    z farszem. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 2. Z mąki, jajka, oleju i niewielkiej
    ilości wody wyrabiamy
    elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy.
    Literatką wykrawamy
    kółka i nakładamy
    porcje farszu. Następnie lepimy
    uszka.
  • 3. Uszka gotujemy we wrzącej,
    osolonej wodzie. Gdy wypłyną
    na powierzchnię, wyjmujemy
    łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować