Uszka z grzybami i orzechami włoskimi

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka marzenie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    Szklanka wody
    Dwa jajka M
    ¼ łyżeczki soli
    Na nadzienie:
    500g pieczarek
    Duża cebula
    Masło klarowane do podsmażenia
    Garść łuskanych orzechów włoskich
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Uszka Zakwas

Uszka z grzybami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem z cebulą. Na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego przesmażamy pieczarki Aż stracą niemal całą wodę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
  • 2. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki Grzyby Pieczarki Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować