Uszka z bryndzą i kremem z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polecam uszka na wigilijny lub świąteczny stół. Zamiast tradycyjnego czerwonego barszczu proponuję krem z pieczonych buraków o bardzo wyraźnym smaku.

Składniki:


  • bryndza 200g,
    20g masła,
    1 ząbek czosnku,
    1 mala cebula,
    250g mąki,
    1 łyżka oliwy,
    letnia woda,
    szczypta soli
    50g obranego jabłka,
    50g ziemniaków,
    200g pieczonych buraków,
    szczypta majeranku,
    50g masła,
    szczypta cukru do smaku,
    ocet balsamiczny do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Uszka Dania główne

Uszka z bryndzą i kremem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uszka z bryndzą i kremem z pieczonych buraków 1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle (20g). Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula ostygnie dodajemy ja do bryndzy i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Uszka z bryndzą i kremem z pieczonych buraków 2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo letnią wodą, zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe. Z ciasta za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy kółka i nakładamy porcję farszu, zwijamy uszka. Uszka gotujemy w osolonej wodzie 2-3minuty od wypłynięcia.
  • Uszka z bryndzą i kremem z pieczonych buraków 3. Upieczone buraki kroimy w kostkę i dusimy w rondelku z jabłkami i ziemniakami aż do ich miękkości. Następnie wszystko razem miksujemy i dodajemy masło, żeby nasz krem był bardziej aksamitny. Krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem oraz majerankiem.
    Uszka podajemy na kremie z buraków, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować