Uszka z bryndzą i kremem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle (20g). Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula ostygnie dodajemy ja do bryndzy i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
2.Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo letnią wodą, zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe. Z ciasta za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy kółka i nakładamy porcję farszu, zwijamy uszka. Uszka gotujemy w osolonej wodzie 2-3minuty od wypłynięcia.
3.Upieczone buraki kroimy w kostkę i dusimy w rondelku z jabłkami i ziemniakami aż do ich miękkości. Następnie wszystko razem miksujemy i dodajemy masło, żeby nasz krem był bardziej aksamitny. Krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem oraz majerankiem.
Uszka podajemy na kremie z buraków, smacznego!
Komentarze