USZKA Z BARSZCZEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa bardzo znana i lubiana.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag wołowiny
    cebula
    5 dag słoniny
    bułka tarta
    szklanka mąki
    2 jajka
    pieprz
    sól
    BARSZCZ
    1 kg buraków ćwikłowych
    1,5 l wywaru mięsnego
    ząbek czosnku
    sól
    cukier
    zakwas buraczany

Uszka z barszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować. Słoninę drobno pokroić, cebulę posiekać i podsmażyć. Do tego dodać mięso przepuszczone przez maszynkę, trochę bułki tartej, przyprawić pieprzem i solą wbić jajo i dobrze wymieszać. Z mąki, jaja, i wody zagnieść ciasto, dodając szczyptę soli, cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat położyć trochę nadzienia złożyć kwadrat po przekątnej i zlepić brzegi. Następnie dwa przeciwległe wierzchołki trójkąta zlepić razem. Zagotować uszka w osolonym wrzątku gdy wypłyną wyjmować je.
    BARSZCZ:
    Umyte buraki zalać zimną wodą i ugotować w łupinkach. Obrać. Zetrzeć na tarce. Włożyć do gorącego wywaru mięsnego, posolić dodać zakwas i cukier do smaku. Zagotować i odcedzić . Podawać na talerzach z uszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy