Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

4.51 (198 ocen)

  • Średni

Bez własnoręcznie zrobionych uszek nie mogą obejść się żadne święta. Te są pyszne i delikatne, ich smak pamięta się cały rok.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka poznańska: 50 dekagramów
    - jajo: 1 sztuka
    - woda gorąca: 1 szklanka
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ:
    - kapusta kiszona: 0.5 kilograma
    - grzyby suszone leśne: 0.5 szklanki
    - cebula: 15 dekagramów
    - ziele angielskie i liść laurowy (2 liście , 3 ziela): 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i łączymy ciasto.
    Gdy mąka połączy się z jajkiem i utworzy drobne grudki, stopniowo wlewamy gorącą wodę, wyrabiamy kilka minut ok. 10.
    Gotowe ciasto wkładamy do woreczka, ważne jest to aby nie wyschło, nie przykrywamy tylko ciasta które aktualnie wałkujemy. Ciasto możemy odłożyć na chwilę aby odpoczęło,ok. 20-30 minut, jednak nie jest to konieczne, leżakowanie wpływa korzystnie na strukturę ciasta.
  • 2. Grzyby zalewamy 300 ml wrzątku. Odstawiamy do ostudzenia.
    Kapustę zalewamy namoczonymi grzybami, wody powinno być tyle aby kapusta była w niej zanurzona ale nie pływała, powinno jej być odrobinę więcej niż samej kapusty, dorzucamy ziele i liście, po czym dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy z 1/3 łyżeczki solu na maśle.
  • 4. Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy ją, jednak wywaru nie wylewamy. Taki wywar jest sekretnym składnikiem wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnego barszczu, jeśli nie planujecie robić zakwasu buraczanego, doda on smaku waszej zupie. Liście laurowe i ziele angielskie usuwamy z mieszanki.
  • 5. Kapustę i grzyby drobno siekamy,mieszamy z cebulą, po czym część 1/2 farszu miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę.
    Obie masy łączymy i doprawiamy.
  • 6. Ciasto dzielimy na 4 części.
    Pierwszą wałkujemy na grubość ok 3 mm,
    Wykrawamy nożem duży kwadrat, a jego dzielimy na mniejsze ok 4×4 cm.
    Każdy kwadrat faszerujemy 1/3 – 1/2 łyżeczki farszu, sklejamy wzdłuż przekątnej, sklejamy w trójkąt równoramienny po czym boki na przeciwległe sklejamy ze sobą, wkładając w uszko mały lub serdeczny palec, tak jest łatwiej.
  • Uszka wigilijne 7. Tak przygotowane uszka gotujemy przez 3-4 minuty po wypłynięciu i podajemy do zupy lub mrozimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować