Uszka wigilijne

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bez nich Wigilia straciłaby smak

  • 3 godz.

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
    5 dag suszonych podgrzybków
    50 dag mrożonych maślaków lub podgrzybków
    2 duże cebule
    0,5 kostki masła naturalnego
    2 łyżki oleju
    pieprz mielony
    sól
    ciasto:
    1 kg mąki tortowej
    1 łyżka masła lub oleju
    2 jajka
    0,5 łyżeczki soli
    ciepła woda - ile mąka zabierze


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Uszka Dania główne

Uszka wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uszka z grzybami 1. Grzyby suszone namoczyłam i ugotowałam w wodzie w której się moczyły.
    Pieczarki obrałam, pokroiłam na kawałki.
    Maślaki pokroiłam.
    .
  • farsz do uszek 2. Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam masło i przesmażyłam cebulę. Dodałam dobrze osączone grzyby i smażyłam 15 minut. Wystudziłam. Zmiksowałam. Doprawiłam solą i pieprzem.
  • uszka z grzybami 3. Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Podzieliłam na części. Każdą rozwałkowałam na cienki placek i wykrawałam małe krążki (ja wykrawam literatką). Nakładałam farsz i zlepiałam małe pierożki, które następnie na palcu zlepiałam w uszko.
  • 4. Wrzucałam partiami na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotowałam 1 minutę od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować