Uszka wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone namoczyłam i ugotowałam w wodzie w której się moczyły.
Pieczarki obrałam, pokroiłam na kawałki.
Maślaki pokroiłam.
.
2.Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam masło i przesmażyłam cebulę. Dodałam dobrze osączone grzyby i smażyłam 15 minut. Wystudziłam. Zmiksowałam. Doprawiłam solą i pieprzem.
3.Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Podzieliłam na części. Każdą rozwałkowałam na cienki placek i wykrawałam małe krążki (ja wykrawam literatką). Nakładałam farsz i zlepiałam małe pierożki, które następnie na palcu zlepiałam w uszko.
4.Wrzucałam partiami na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotowałam 1 minutę od wypłynięcia.
Komentarze