Te pierożki królują w wigilię u nas odkąd pamiętam. Moi rodzice pochodzili z wileńszczyzny, więc wiele potraw jest specyficznych dla tamtych rejonów. Ich zapach oznajmia, że Wigilia jest już tuż, tuż.
Składniki:
suszone borowiki (w przypadku braku mogą być mieszane)
cebula, olej, mąka, drożdże, sól, pieprz ziołowy
Uszka wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymoczone i ugotowane borowiki, należy zmielić razem z usmażoną na oliwie cebulką. Następnie trzeba je usmażyć na oliwie i doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym (daje aromat, którego nie uzyska się z prawdziwego pieprzu) Wywar z gotowania grzybów jest wykorzystany do przygotowania barszczu wigilijnego.
Przygotowujemy ciasto pierogowe z tym tylko wyjątkiem, że dodajemy rozpuszczone drożdże a nie samą wodę.
Wykrawamy szklanką krążki i napełniamy farszem. Zlepiamy brzegi a następnie zaciskamy ze sobą oba rogi.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy uszka i smażymy z obu stron na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku i układamy na półmisku.
Komentarze