Usta Romana

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znane ciasto w nieco innym wydaniu ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 paczki biszkoptów
    słoik ciemnego dżemu
    4 jaja
    1 szkl cukru pudru
    ½ szkl śmietany
    ½ kostki margaryny
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szkl mąki
    2 łyżki kakao

    Masa budyniowa:
    ½ litra mleka
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ szkl cukru
    aromat ulubiony
    ½ kostki margaryny

    Polewa:
    1 łyżka kakao
    ½ kostki margaryny
    2 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy

Usta romana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty sklej dżemem po 2 sztuki i ułóż ciasno w niedużej blaszce, jeden obok drugiego.
  • 2. W naczyniu ubij białka ze szczyptą soli, dodaj cukier i resztę składników.
    masa:
  • 3. Zalej ciastem biszkopty i piecz około 40 minut. Wystudzone ciasto nasącz alkoholem.
  • 4. Przygotowanie masy: W szklance mleka rozpuść żółtka, mąkę , cukier i aromat.
  • 5. Resztę mleka zagotuj i wlewaj zawartość naczynia, energicznie mieszając.
  • 6. Ostudzoną masę utrzyj z margaryną i posmaruj nią ciasto.
  • 7. Polewa: Margarynę rozpuść w garnku, dodaj resztę składników i wymieszaj. Po przestygnięciu udekoruj ciasto polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować