• Usta Adama

    Autor: Renata Hnatko, Barycz

  • To przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Warto poświęcić trochę czasu na jego zrobienie,bo smakuje naprawdę wyśmienicie.

  • Składniki

    ● 30 dag okrągłych biszkoptów
    ● powidła śliwkowe
    Ciasto: 1 margaryna
    ● 1/2 szklanki cukru
    ● 3 łyżki kakao
    ● 5 łyżek wody
    ● 6 jajek
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Krem: 1 budyń
    ● 1/2 litra mleka
    ● 6 łyżek cukru
    ● 3 żółtka
    ● łyżka mąki
    ● kostka margaryny.
    Polewa: 1/2 margaryny
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 3 łyżki kakao
    ● 5 łyżek kwaśnej śmietany
    ● 1 łyżka żelatyny

  • Sposób przygotowania

    1.
    Usta Adama - krok 1

    Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze. Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty i pieczemy w temp. 180 °C ok. 35 minut.

    2.

    Krem: budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.

    3.

    Polewa: margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą.

  • Rady

    ● Jeśli mamy mało czasu i chcemy skrócić czas przygotowania ciasta, możemy użyć gotowej polewy czekoladowej do ciast i zrobić ją według przepisu na opakowaniu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, biszkopty
  • 10 komentarzy
    • Gość
      2012-06-16T18:53:08+02:00 gość IP: 31.61.*.*
      pyszne polecam :)
    • Gość
      2012-06-16T18:54:27+02:00 gość IP: 178.56.*.*
      świetne :)
    • Katarzyna Janeczko
      2012-06-30T15:07:59+02:00 Katarzyna Janeczko
      Uwielbiam to ciastko,mniam,mniam :)
    • anka1988
      2012-11-16T08:42:30+01:00 anka1988
      Super ciasto. Dodaję do książki kucharskiej.
    • emilka818
      2012-12-08T18:31:20+01:00 emilka818
      rowniez polecam :) przepyszne :)
    • kama1910
      2013-03-01T13:30:11+01:00 kama1910
      to jest na tortownice ?
    • redakcyjna_kucharka
      2013-03-05T09:34:56+01:00 redakcyjna_kucharka
      blaszka prostokątna - 31x23...
    • veronisia84
      2013-03-23T15:52:34+01:00 veronisia84
      Piekłam wczoraj ciasto super, ale mojej rodzinie smakuje bardziej bez kremu.
    • Gość
      2014-05-16T14:49:30+02:00 gość IP: 90.156.*.*
      Ciasto świetne. Robiłam już 2 razy. Wszystkie znajome ktore spróbują chcą przepis ;) wujek Adam też stał suę jego fanem ;) nie za słodkie. Wydaje mi suę że bez kremu byłoby za suche
    • Gość
      2014-10-29T09:19:17+01:00 Magdziora (gość) IP: 87.119.*.*
      ja np. krem robie inaczej.gdy gotuje budyń to odrazu dodaje margarynę.wtedy masa jest gładka i bardziej zwarta.do polewy używam tabliczkę gorzkiej czekolady.wtedy smakuje najlepiej.słodki krem,gorzka czekolada.

Autor: Renata Hnatko, Barycz

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-24T12:25:35+02:00

6040 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_10-2008

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii