Uśmiechnięte jeżyki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Te zwierzaczki goszczą na naszym stole w każde święta. Przygotowuję je z moimi małymi kuzynami

Składniki:

  • ● 8 jajek
    ● 15 dag wędzonej ryby
    ● 10 dag żółtego sera
    ● mała cebula
    ● majonez
    ● śmietana
    ● marchewka
    ● szczypiorek
    ● sól
    ● pieprz ziarnisty
    ● olej

Uśmiechnięte jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy i obieramy. Przekrawamy
    na pół i wyjmujemy żółtka.
  • 2. Pokrojoną w kostkę cebulę
    szklimy na oleju. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach (trochę
    odkładamy). Rybę oczyszczamy
    z ości. Mielimy z serem,
    cebulą i żółtkami. Dodajemy
    śmietanę, doprawiamy do smaku
    i dokładnie mieszamy.
  • 3. Białka napełniamy farszem,
    układamy na półmisku, smarujemy
    majonezem i posypujemy
    serem. Ugotowaną marchewkę
    kroimy w cienkie słupki i wbijamy
    jak kolce w jajka, z ziarenek
    pieprzu robimy oczy jeżyków,
    a ze szczypiorku – pyszczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy