URSZULANKI

4.5 (174 ocen)

Pyszny i efektowny deser na każdą okazję. Można użyć dowolnych owoców ,a i tak będzie wyglądać pięknie.

Składniki:

  • Biszkopt z 3 jajek:
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli
    1 łyżka oleju

    Wymiar blachy : 25cm na 37cm

    Masa serowa:
    0,5kg sera twarogu -najlepiej waniliowego
    2 łyżeczki żelatyny
    2-3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    sok z cytryny 1 łyżeczka.

    2 galaretki cytrynowe na 3 szklanki gorącej wody
    owoce np.maliny

    okrągłe małe wale andruty

    8 obręczy cukierniczych (można zrobić domowym sposobem przecinając plastikowe butelki na krążki o wysokości np.5-8cm)
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Urszulanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt : Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25 min.
  • wykonanie 2. Z biszkoptu wycinamy krążki specjalnymi obręczami.
  • masa serowa 3. Masa serowa: Ser zmiksuj razem z cukrem pudrem i waniliowym, dodaj sok z cytryny.

    Żelatynę zalej w kubku kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie po napęcznieniu podgrzej żelatynę,ale nie zagotuj i dodaj do niej łyżkę masy serowej aby się dobrze nam połączyła . Wylej całość do masy serowej. Szybko wszystko wymieszaj.
  • krem 4. Taka masę serową wyłóż na biszkopt w obręczach dokładnie wypełniając ranty aby nie przeciekła nam galaretka.
  • wafle 5. Wafle
  • wafle 6. Następnie na masę serowa wkładamy okrągłe wafle ozdobnym wzorkiem do góry tak aby ładnie było widać karbowany wzór pod galaretką.
  • gotowe 7. Galaretkę rozrabiamy w 3 szklankach gorącej widy i pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewamy nasze wafle w obręczy. Gdy zacznie mam tężeć kładziemy owoce tak aby częściowo były zanurzone,a częściowo wystawały. Pozostaw do schłodzenia na około 4 godziny,a najlepiej na noc. Przed podaniem wyjmij deser z obręczy za pomocą cienkiego nożyka.

Porady

Obręcze cukiernicze można zrobić domowym sposobem przecinając plastikowe butelki na krążki o wysokości np.5-8cm lub wykorzystać puszki po konserwach odcinając wieko i dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować