Urodzinowy torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę. Dalej ucierając dodawać po
łyżce wody. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Ucierając masę żółtkową,
dodawać po łyżce produktów sypkich.
Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawać wraz ze skórką cytrynową do masy żółtkowej - delikatnie mieszając łyżką.
Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut. "do suchego patyczka".
Biszkopt ostudzić.
2.Maliny rozmrozić, przetrzeć przez sitko.
Odlać 1/4 szklanki soku malinowego i rozpuścić w nim proszek budyniowy.
Resztą soku dopełnić przetarte maliny do pojemności 1/2 l. Zagotować i mieszając wlać rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotować i ostudzić.
Masło spienić z cukrem pudrem robotem i dalej ucierając dodawać po jednej łyżce ostudzony budyń.
Skosztować masę i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem, ciągle ucierając do całkowitego rozpuszczenia cukru w masie.
3.Biszkopt przeciąć na dwie części. Masę podzielić na dwie części.
Pierwszy blat naponczować ostudzoną przegotowaną wodą. Rozsmarować na nim jedną część masy. Przyłożyć drugim blatem i naponczować go.
Boki i wierzch tortu posmarować pozostałą masą.
Udekorować torcik.
Komentarze