Urodzinowy torcik babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Gdy cukier przestanie zgrzytać dodać żółtka. Dobrze razem wymieszać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić. Przeciąć na pół.
MASA ŚMIETANOWA
Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Dobrze razem wymieszać. Odłożyć 5 łyżek masy śmietanowej i dodać do niej czerwony barwnik. Wymieszać.
Wodę wymieszać z cukrem. Spód biszkoptu nasączyć tą wodą. Następnie posmarować go konfiturą z brzoskwiń. Na to wyłożyć połowę białej masy śmietanowej. Równo rozsmarować. Na masę wyłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie. Wszystko to przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Również go nasączyć tak jak pierwszy krążek. Na to wyłożyć masę śmietanową ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji ) - na wierzch i na boki tortu. Wygładzić. Boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi. Śmietany (białą i różową) przełożyć do rękawów cukierniczych z ozdobnymi tylkami. Wyciskać okrągłe zawijańce na kształt różyczki na przemian kolorami. Na środku ułożyć ozdobnie plasterki brzoskwini na kształt różyczki i posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić. Najlepiej całą noc.
Komentarze