Urodzinowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy, ale tak by był ugotowany, ale nie za miękki i nie za twardy. Można by powiedzieć - tak jak przy makaronie - al dente.
2.Piers indycza myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Możemy kupic ewentualnie gotowe mielone mięso z piersi indyka.
3.W misce mieszamy razem: surowe mięso, ugotowany ryż, wszystkie przyprawy oraz malutkie jajko. Wyrabiamy masę ręką, dolewając łyżkę oleju. Masa ma być zwarta.
4.Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż mięsko będzie dobre i powstanie lekko chrupiaca skórka. Podajemy z warzywami, ketchupem itp.
Porady
Do kotletów można nie dawać jajka, również wyjdą smaczne- próbowałam dla syna alergika bez jajka i był zadowolony.
Komentarze