Urocze piegowate ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Piegowate, lekko cytrynowe, z całą pewnością jedne z najlepszych kruchych ciasteczek jakie piekłam. Szukacie kruchego ideału? Oto on. Więcej w "Radach"

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    175 g masła w temp.pokojowej
    200 g drobnego cukru do wypieków
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    400 g mąki pszennej (+ więcej do podsypania)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    1 łyżka maku
    skórka starta z jednej cytryny
    ½ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Urocze piegowate ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać po jednym jajku cały czas ucierając. Dolać ekstrakt waniliowy,wymieszać.
  • 2. W drugiej misce wymieszać mąkę, mak, skórkę cytryny, proszek do pieczenia oraz sól.
  • 3. Składniki suche mieszamy z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt luźne należy je podsypywać na stolnicy nie przesadzając,żeby ciasto nie było za twarde.
  • 4. Ciasto podzielić na dwie części, uformować dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
    Po tym czasie wyjąc jedną kulkę z lodówki i rozwałkować ją na grubość ok 1 cm na delikatnie oprószonej mąką stolnicy.
  • Rozwałkować ciasto i wycinać :) 5. Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasteczka wykrawać foremkami i układać na blasze w niewielkich odstępach.
    Piec w 175 st.C przez 8-10 min. w zależności wielkości ciasteczek do momentu aż delikatnie zezłocą. Po upieczeniu ostudzić.
    Smacznego!

Porady

Dodatek maku jest opcjonalny. Można użyć innych smakowitości np. sezamu czy orzechów. Jeśli pieczecie ciasteczka typowo kruche to nadają się one do dekorowania lukrem. Ciasteczka można po upieczeniu mrozić i przechowywać w zamrażalniku 1 miesiąc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować