1.Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą oraz solą wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać na koniec dodać pianę ubita z białek i wymieszać.
Tortownicę (25 cm średnicy) napełnić ciastem i piec około 30 min w temp do 180 st.
2.Masa czekoladowa:
Masło utrzeć z cukrem i czekolada na gładki krem, następnie bardzo ostrożnie dolewać w trakcie ucierania wino na koniec dodać sól
3.Masa wiśniowa:
Na kompocie ugotować kisiel i do gorącego dodać wiśnie, wymieszać i przestudzić.
4. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć je winem, następnie na dolnym krążku rozsmarować całą masę wiśniową przykryć drugim i lekko docisnąć teraz posmarować masą czekoladową zostawiając troszkę do dekoracji.
Wierzch ciasta polać rozpuszczoną czekoladą, dowolnie udekorować i schłodzić.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze