Upiornie słodkie czekoladowo-orzechowe muffiny

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uważam, że moje muffinki to idealna propozycja na słodki prezent . Nie dość, że muffinki wyglądają fantastycznie, są w pięknych kolorowych papilotkach to jeszcze wyśmienicie smakują! Zapraszam!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - Miękka kostka masła do pieczenia: 200 gramów
    - cukier: 12 łyżek
    - roztrzepane jajko: 4 sztuki
    - starta czekolada gorzka: 2 sztuki
    - mleko: 4 łyżki
    - mąka przenna: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kakao: 50 gramów
    - orzechy zmielone: 1 szklanka
    KREM MAśLANO-śMIETANOWY:
    - mleko: 6 łyżek
    - cukier pudeer: 9 szklanek
    - zapach waniliowy: 1 łyżka
    - kostka do pieczenia: 250 gramów
    - śmietanka 30%: 6 łyżek
    DODATKI:
    - barwniki spożywcze w proszku: 3 sztuki
    - posypki według uznania: 1 sztuka
    - inne dodatki do ozdoby: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Babeczki Muffinki

Upiornie słodkie czekoladowo-orzechowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce na gładką masę ucieramy masło z cukrem, następnie nie przerywając ucierania dodajemy jajka,mleko, orzechy i wcześniej startą czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy, oprócz tego do miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy, tak aby wszystkie nasze składniki się połączyły w jednolitą masę. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Nasze ciasto przekładamy do papilotek. Między czasie nagrzewamy piekarnik do 180C, kiedy piecyk jest nagrzany, możemy wstawić nasze babeczki. Pieczemy je około 20 minut ( w zależności od piekarnika) . Po wyjęciu, odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. W między czasie robimy krem maślano-śmietanowy. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier puder, zapach waniliowy, śmietankę i wkładamy kostkę do pieczenia. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. Gdy nasz krem jest gotowy, rozdzielamy go do trzech miseczek. Do dwóch dodajemy barwniki a trzeci krem pozostaje w naturalnym kolorze . Kiedy wszystko dokładnie pomieszamy, powstaje nam wtedy piękny kolor. Ja tym razem wybrałam pomarańczowy i fioletowy barwnik w proszku (wystarczy tylko odrobina). Nasz krem wyciskamy za pomocą końcówek cukierniczych. Po udekorowaniu babeczek, wstawiamy je na jakieś 30 minut do lodówki, wtedy nasz krem stężeje. Wyglądają i smakują rewelacyjnie!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować