CIASTO TYGRYSEK

0 (0 ocen)

  • 55 min

Upiekłam to ciasto na urodziny mojego siostrzeńca i bardzo wszystkim smakowało

  • 55 min

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka sody
    łyżka octu
    łyżka oleju

    MASA BUDYNIOWA:
    3 małe butelki soku marchewkowo-owocowego ,,Pycholandia,,
    3 budynie

    MASA ŚMIETANOWA:
    3 pomarańczowe galaretki pomarańczowe
    1/2 l śmietany kremówki

    DODATKOWO:
    paczka dużych delicji pomarańczowych

Ciasto tygrysek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT JASNY: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, przesianą mąkę z sodą, ocet i olej. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 32x20 cm i piec w temp. 180 st. C przez 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.

    MASA BUDYNIOWA: Odlać trochę soku do szklanki wsypać budynie do niego a resztę soku zagotować i wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia. Na ostudzonej na cieście masie budyniowej ułożyć delicje.

    MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę kremówkę ubić i ostrożnie wymieszać z wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie galaretką. Dwie galaretki i masę śmietanową wyłożyć na masę budyniową i całość zalać tężejącą galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy