Ulubione drobiowe placuszki

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Aksamitne placuszki z drobiu. Ulubione moich dzieci.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g fileta drobiowego
    3 jajka
    25 dag pieczarek usmażonych
    3 łyżki delikatnego majonezu
    4 łyżki mąki pszennej
    1 średnia cebula
    2- 3 ząbki czosnku
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Majonez

Ulubione drobiowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojony filet drobiowy, pieczarki 1. Fileta myjemy, osuszamy.
    Kroimy w drobną kostkę.
  • drobiowe mięso z przyprawami 2. Mięso obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na ok. 10 min.
  • przesmażanie pieczarek 3. Pieczarki obieramy. Kroimy w kostkę.
    Przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę- czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Studzimy.
  • drób plus mąka 4. Do mięsa wsypujemy mąkę. Mieszamy.
  • drób, mąka, majonez 5. Następnie dodajemy majonez.
  • drób, mąka, majonez, żółtka 6. Wbijamy żółtka.
  • składniki na plauszki drobiowe 7. Dodajemy pieczarki usmażone.
    Mieszamy.
  • składniki na placuszki drobiowe plus piana z białek 8. Z białek ubijamy sztywna pianę.
  • masa drobiowa na placuszki 9. Delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  • smażenie placuszków drobiowych 10. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Małą chochelką nabieramy ciasta i smażymy placuszki.
  • smażenie na rumiano placuszków z drobiu 11. Smażymy z obu stron na rumiano.
  • usmażone drobiowe placuszki 12. Usmażone placuszki podajemy na gorąco, np do obiadu.
  • placuszki drobiowe ulubione 13. Placuszki możemy podawać samodzielnie z dowolną surówką.
  • ulubione placuszki drobiowe 14. Smacznego :)

Porady

Zamiast mąki pszennej, możemy dodać ziemniaczanej. Możemy wykorzystać pieczarki, które zostały np po przygotowaniu pizzy. Placuszki są aksamitne w smaku. Lubią je dzieci- niejadki. Danie możemy odgrzewać. W wersji delikatnej nie dodajemy majonezu, a pieczarki mogą być surowe lub leciutko podsmażone na masełku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Cebula Czosnek Drób Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować