Jedno z najprostszych i najlepszych zarazem ciast z truskawkami, jakie robię zawsze o tej porze roku,kiedy wszechobecne są truskawki.Delikatny biszkopt z puszystą masą i galaretka z truskawkami obowiązkowo!
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
Ulubione ciasto z truskawkami i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno ,dodać cukier,następnie żółtka.Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec 30-40 min w 180C. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 placki.
W 0,5 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki i jajko.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,wlać mleko z mąką i mieszać do zgęstnienia.Przestudzony budyń zmiksować z margaryną.
Masę rozsmarować na dolnym placku ,zostawiając niewielką ilość na wierzch drugiego,by galaretka lepiej się trzymała biszkoptu.Dolne ciasto z masą przykryć górnym blatem i rozsmarować cienko pozostawiony krem.ułożyć pokrojone w plasterki truskawki,zalać tężejącą galaretką.Schłodzić.
Komentarze