ULUBIONE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jedno z najprostszych i najlepszych zarazem ciast z truskawkami, jakie robię zawsze o tej porze roku,kiedy wszechobecne są truskawki.Delikatny biszkopt z puszystą masą i galaretka z truskawkami obowiązkowo!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę budyniową:

    1 margaryna ''palma''
    1 jajko
    0,5 L mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    Dodatkowo:

    2 galaretki truskawkowe
    15-20 dag truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ulubione ciasto z truskawkami i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno ,dodać cukier,następnie żółtka.Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec 30-40 min w 180C. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 placki.
    W 0,5 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki i jajko.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,wlać mleko z mąką i mieszać do zgęstnienia.Przestudzony budyń zmiksować z margaryną.
    Masę rozsmarować na dolnym placku ,zostawiając niewielką ilość na wierzch drugiego,by galaretka lepiej się trzymała biszkoptu.Dolne ciasto z masą przykryć górnym blatem i rozsmarować cienko pozostawiony krem.ułożyć pokrojone w plasterki truskawki,zalać tężejącą galaretką.Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować