Ulik chałwowy

4.99 (184 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto to zaprojektowałam na pierwszą wizytę w naszym domu dziadków mojego męża. Smakowało im i dlatego za tydzień zrobiłam je ponownie na Święta Bożego Narodzenia. Dziś puszczam je w wirtualny eter.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier wanilliowy: 1 sztuka
    - cukier kryształ: 0.75 szklanki
    - mąka krupczatka: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - kakao ciemne: 3 łyżki
    - woda zimna: 6 łyżek
    - olej: 3 łyżki
    - masa karpatkowa: 1 sztuka
    - małe bezy: 24 sztuk
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
    - jabłka: 1 kilogram
    - galaretka cytrynowa: 2 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - chałwa rozdrobniona: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Ulik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ulik chałwowy 1. W pierwszej kolejności pieczemy czekoladowy biszkopt, czyli:
    * oddzielamy żółtka od białek i ubijamy na sztywno, a nastepnie dalej ubijając dodajemy cukier waniliowy i cukier kryształ;
    * do zółtek dodajemy wodę i rozbijamy, a gdy białka już będą dobrze ubite z cukrem dodajemy żółtka;
    * kolejny etap to mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i po łyżce dodajemy do ubijanych składników (zmniejszamy na 3 szybkość robota)
    * na koniec dodajemy olej;
    * wykładamy na wysmarowana i wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut;
    * Kiedy biszkopt jest już gotowy i zimny, nasączamy go sokiem z połowy cytryny z wodą i alkoholem.
  • Ulik chałwowy 2. Przygotowujemy masę karpatkową, (ja kupuję tą z Delecta, a do niej idzie 2 szklanki mleka i kostka masła lub margaryny). Dodajemy do niej rozdrobniona chałwę i na koniec wciskamy sok z połowy cytryny.
  • Ulik chałwowy 3. Przygotowujemy mase jabłkową.
    Wykonanie:
    * Jałka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
    *Smażyć pod przykryciem 10 minut;
    *Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać;
    * poczekać aż zacznie tężeć.
  • Ulik chałwowy 4. Ostatni etap to skladanie warstw:
    * Na biszkopt wykładamy masę karpatkową;
    * Kolejna warstwa to jabłka (wkładay do lodówki, żeby wszystko zastygło)
    * Następna warstwa, to ponownie masa karpatkowa;
    * Rozkładamu bezy tak, żeby tworzyły linie proste by łatwo było kroić ciasto w kawałki;
    * Polewamy polewą czekoladowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować