1.Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki mieszać na parze. Na koniec dodać 1,5 szkl. mąki
2.Na stolnice lub do większej miski wsypać 1,5 szkl. mąki wylać na nią ostudzoną masę.Zagnieść ciasto. Powinno wyjść takie o lekko lepkiej konsystencji.Podzielić na 5 części.
3.Rozwałkować cieniutkie placki jeden może być mniejszy, aby pokruszyć go na wierzchu. Piec na papierze do pieczenia, każdy przez 5 min w temp. 170 st .
4.Z litra mleka odlać 3/4 szkl, w którym należy rozrobić mąką pszenną i ziemniaczaną, budyniami oraz jajkami.
5.Resztę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Ugotować budyń. Gdy wystygnie utrzeć go z margaryną Palma z Murzynkiem.
6.Każdy placuszek smarować cienko dżemem, nakładać na niego krem, i w ten sposób następne warstwy. Na wierzch pokruszyć mniejszy placuszek.
7.Ciasto schłodzić w lodówce. Dobrze jest przygotować dzień wcześniej przed podaniem, żeby warstwy ciasta zdążyły odpowiednio namięknąć od kremu.
Komentarze