Udziec z indyka ze śliwkami

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od kilku lat jestem na emeryturze i mam więcej czasu na kucharzenie. Zawsze lubiłam gotować, ale teraz najwięcej przyjemności sprawia mi wymyślanie potraw. Chciałam pochwalić się swoim ostatnim pomysł

Składniki:

  • ● spory udziec z indyka bez kości
    ● przyprawa do kurczaka
    ● 100 g wędzonego boczku
    ● cebula
    ● 6 suszonych śliwek bez pestek (najlepsze są kalifornijskie)
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki oleju
    ● łyżka sosu sojowego
    ● 4 suszone morele
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec

Udziec z indyka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy.
    Nacieramy przyprawą i szpikujemy
    3 ząbkami czosnku.
  • 2. Po stronie wewnętrznej mięsa
    układamy 3 plastry boczku i suszone śliwki, mięso ciasno
    zwijamy w rulon. Na całej powierzchni
    obkładamy plastrami
    boczku i ciasno obwiązujemy
    sznurkiem (jak szynkę).
  • Udziec z indyka ze śliwkami 3. Mięso wkładamy do lekko
    natłuszczonej brytfanny, polewamy
    sosem sojowym i olejem,
    obkładamy drobno pokrojonym
    ząbkiem czosnku,
    przykrywamy i zostawiamy na
    noc w lodówce.
  • 4. Następnego dnia rozgrzewamy
    piekarnik do temperatury
    180 °C. Do naczynia
    z mięsem dodajemy cebulę
    pokrojoną w ćwiartki, suszone
    morele, przykrywamy i pieczemy
    około 1 godz. W połowie
    pieczenia mięso przewracamy
    na drugą stronę.

Porady

● Sos, który wytworzy się podczas pieczenia, jest bardzo smaczny i właściwie jest już gotowy, by polać nim ziemniaki czy ryż. Można go jeszcze dodatkowo zagęścić łyżką mąki. ● Udziec z indyka najlepiej smakuje podany z surówką o wyrazistym smaku i np. ze śliwkami z octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować