700 g udźca wołowego
250 g boczniaków
cebula
przyprawa uniwersalna
Marynata:
łyżka majonezu
łyżka musztardy
kilka ząbków czosnku
100 ml oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól ,pieprz
Udziec wołowy duszony z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty połączyłem ze sobą w misce. Do marynaty włożyłem kawałki mięsa i wymieszałem. Wstawiłem do lodówki na 1,5 godziny. Następnie mięso przyrumieniłem na wysokiej patelni ,dodałem pokrojoną w piórka cebulę oraz boczniaki (pokrojone w paski). Gdy cebula zeszkliła się dodałem marynatę wymieszaną z ½ l wody ,doprawiłem do smaku odrobiną przyprawy uniwersalnej i dusiłem pod przykryciem 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyłem palnik i podałem po 30 min by wołowina była bardziej krucha.
Komentarze