1.Udko umyć, osuszyć. Marchew obrać, umyć, osuszyć. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu dodając 1/2 łyżeczki kurkumy, odcedzić.
2.Z udka usunąć kości, uważając by nie uszkodzić skóry. Udko z dwóch stron posypać przyprawą do gyrosa, pieprzem cayenne oraz czosnkiem granulowanym. Zwinąć w roladkę, związać nicią aby podczas smażenia się nie rozwaliła. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć udko z wszystkich stron, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy będzie miękkie należy z mięsa usunąć nić. Mięso pokroić w plastry.
3.Marchewkę pokroić w kostkę. W garnku zagotować 1/2 szklanki wody dodać masło, pieprz, sól lub przyprawe uniwersalna, włożyć pokrojoną marchew i gotować do miękkości. Jak marchew będzie miękka dodać do smaku sok z cytryny lub ocet, szczyptę cukru. Garnek zdjąć z ognia posypać mąką dobrze wymieszać. Zagotować aby marchew zgęstniała, jeśli trzeba to przyprawić jeszcze do smaku.
4.Ser feta pokroić w kostkę. Jako rozbełtać widelcem dodając pieprz cayenne oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser feta moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki sera na złoty kolor.
5.Na talerzu dać porcję ryżu, marchwi na gęsto, ułożyć plastry mięsa i usmażony ser. Smacznego!
Komentarze