Udka zapiekane w pomidorowo-serowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 5 min

Pomysł na te udka powstał spontanicznie, gdy nie wiedziałam jak wykorzystać te ugotowane w rosole. Zajrzenie do lodówki i takie połączenie składników okazało się strzałem w 10tkę, gdyż udka wyszły rewelacyjne - aromatyczne w delikatnie słodkawej pierzynce a wszystko w dosłownie kilka chwil :)

  • 5 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych udek (np. z rosołu)
    30 g sera żółtego
    cebula
    90 g koncentratu pomidorowego
    60 g ketchupu
    4 suszone pomidorki z zalewy + ½ łyżeczki tej zalewy
    6 kaparów z zalewy
    natka pietruszki posiekana
    sól

Udka zapiekane w pomidorowo-serowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w dość drobną kostkę, pomidorki również w kostkę.
  • 2. Wszystkie składniki mieszamy razem w miseczce.
  • 3. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdy nakładamy po łyżce przygotowanego sosu, rozsmarowujemy go.
  • 4. Całość zapiekamy po przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ( z termoobiegiem) przez 35 minut a następnie bez przykrycia jeszcze 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy