Udka z ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moją pasją jest gotowanie. Sprawia mi to przyjemność, zwłaszcza że narzeczony przepada za moją kuchnią.

Składniki:

  • Na 2 porcje: 2 udka
    ● 1/2 kg ziemniaków
    ● przyprawy: do kurczaka, pieprz ziołowy, sól czosnkowa, papryka ostra i słodka
    ● oliwa
    ● zioła do ziemniaków: rozmaryn, tymianek, słodka papryka
    ● czosnek.
    Na surówkę: marchewka
    ● 1/4 kapusty pekińskiej
    ● koperek
    ● 2 łyżki jogurtu naturalnego

Udka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami.
    Na 30 minut wkładamy do lodówki. Wykładamy
    na blachę i pieczemy ok. 50 minut w temp. 200 °C.
  • 2. Ziemniaki obieramy,
    kroimy w ćwiartki, gotujemy
    10 minut, odcedzamy.
    Na patelni rozgrzewamy
    łyżkę oliwy,
    wkładamy ziemniaki
    i posypujemy ziołami
    oraz papryką i czosnkiem.
    Co jakiś czas
    mieszamy, żeby pokryły
    się ziołami i zrumieniły.
    Podajemy z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy