Udka z warzywami z rozmarynem i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój pomysł na kolorowy aromatyczny obiadek. Udka z warzywami do tego tymianek , rozmaryn , zapachu cała kuchnia.

  • 40 min

Składniki:

  • 5-6 szt udek
    1 łyżka rozmarynu
    1 łyżka tymianku
    Sól morska
    olej
    1 cukinia
    4 marchewki
    2 papryki czerwone
    1 łyżka masła
    pieprz czarny świeżo mielony
    1 kostka bulion warzywny
    1 cebula
    1/2 szklanki białego wina


Udka z warzywami z rozmarynem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy osuszamy solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Olej połączyć z masłem rozgrzać i podsmażyć na złoto. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Cukinie dobrze umyć nie obierać i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w piórka. Do podsmażonych udek dodać cebule i marchewkę , podsmażyć wszystko razem i zalać 1/2 szklanki białego wina - zredukować alkohol.
  • 2. Następnie wlać 2 szklankami bulionu warzywnego. Gotować ok 10 min. Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Zagotować doprawić tymiankiem i rozmarynem. Gotować jeszcze ok 15 min. Doprawić sola i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwile aż sos się zredukuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy