Udka z rękawa

0 (0 ocen)

Trochę po cygańsku, trochę po myśliwsku...

Składniki:

  • Wsad do rękawa:
    4 udka drobiowe (łącznie 1100g)
    100 g suszonych śliwek bez pestek
    1 duża biała cebula (100g)
    2 ząbki czosnku
    pieprz kolorowy ziarnisty (kilka ziarenek)

    Do natarcia mięsa (ilość wg uznania):
    sól
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka mielona
    ziele angielskie mielone
    gałka muszkatołowa mielona
    imbir mielony

    Sos:
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 opakowanie sosu myśliwskiego (na 0,3L wody)

Udka z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka z rękawa 1. Mięso umyć, wytrzeć i natrzeć przyprawami - włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Śliwki pokroić na połówki, cebulę i czosnek posiekać. Owoce i warzywa wymieszać.
  • Udka z rękawa 2. Zamarynowane udka włożyć do rękawa do pieczenia, dorzucić śliwki i warzywa. Wszystkie składniki przeznaczone na sos dokładnie wymieszać - zalać zawartość rękawa. Worek szczelnie zamknąć (ja używam zszywacza...) i delikatnie przemieszać zawartość. Całość przełożyć do formy, naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
  • Udka z rękawa 3. Piec bez przykrycia około 60 min w temperaturze 200 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy