Udka z ogórkiem pod skorupką

0 (0 ocen)

Bardzo ciekawa forma pieczonych udek, z chrupiącą skórką z żółtego sera. Mięso jest wyśmienicie soczyste, a ogórek świetnie komponuje się z drobiem oraz pozostałymi dodatkami smakowymi.

Składniki:

  • 2 ćwiartki drobiowe (łącznie 800g)

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz biały mielony

    Masa jajeczna:
    1 jajko
    1/3 łyżeczki kminku mielonego
    1/3 łyżeczki cząbru suszonego

    Dodatkowo:
    10 cm-owy kawałek ogórka sałatkowego (80g)
    4 łyżki tartego żółtego sera
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka z ogórkiem pod skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka z ogórkiem pod skorupką 1. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Każdy element przeciąć w 4 - 5 miejscach pod skosem. Następnie dość obficie natrzeć solą i białym pieprzem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Udka z ogórkiem pod skorupką 2. Jajko wymieszać z kminkiem i cząbrem.
  • Udka z ogórkiem pod skorupką 3. Mieszanką dokładnie pokryć zamarynowane mięso. Udka przełożyć do formy (12 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia, dodatkowo natłuszczonym olejem. Ogórka pokroić na plastry, każdy plaster przeciąć do połowy w sposób podobny, jak dekoracyjną cytrynę na szklankę np. z drinkiem. Kawałki umieścić w nacięciach na udkach. Każdy kawałek mięsa posypać 1 łyżką tartego sera.
  • Udka z ogórkiem pod skorupką 4. Piec 45 - 50 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować