Bardzo ciekawa forma pieczonych udek, z chrupiącą skórką z żółtego sera. Mięso jest wyśmienicie soczyste, a ogórek świetnie komponuje się z drobiem oraz pozostałymi dodatkami smakowymi.
Udka z ogórkiem pod skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Każdy element przeciąć w 4 - 5 miejscach pod skosem. Następnie dość obficie natrzeć solą i białym pieprzem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
2.Jajko wymieszać z kminkiem i cząbrem.
3.Mieszanką dokładnie pokryć zamarynowane mięso. Udka przełożyć do formy (12 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia, dodatkowo natłuszczonym olejem. Ogórka pokroić na plastry, każdy plaster przeciąć do połowy w sposób podobny, jak dekoracyjną cytrynę na szklankę np. z drinkiem. Kawałki umieścić w nacięciach na udkach. Każdy kawałek mięsa posypać 1 łyżką tartego sera.
Komentarze