Udka z kurczaka w marynacie z miodem z bakłażanem grillowanym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Udka z kurczaka to jedno z najczęściej spożywanych mięs, ja uwielbiam je w zasadzie pod każdą postacią. Ta propozycja jest prosta i zadowoli każde podniebienie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Czego potrzebujemy?
    -udka z kurczaka
    -marynata; olej rzepakowy, łyżka miodu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz cayenne, papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kminek, majeranek, gorczyca. Wszystkie składanki łączymy w moździerzu.
    -olej rzepakowy
    -pół nieobranej cebuli
    -dwa ząbki czosnku nieobrane
    -bakłażan
    -oliwa
    -tymianek
    -ziemniaki puree na mleku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka w marynacie z miodem z bakłażanem grillowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyte i osuszone nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
    Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i układamy na nim czosnek i cebulę.
    Przygotowane mięso kładziemy na cebuli i czosnku.
    Pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut.
  • 2. Ścinamy boki bakłażana i kroimy go na grube plastry.
    Solimy, pieprzymy i posypujemy ulubionymi ziołami (użyłem tymianku) i papryką słodką. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na kilka chwil.
    Rozgrzewamy patelnię grillową i po 2 minuty z każdej strony smażymy.

Porady

Piec kurczaka powinno się w zależności od wagi w stosunku 1kg/godzinę. Niezależnie, czy jest to kurczak cały czy tylko jego części. Dla przykładu, kurczak, który waży 1,5 kg powinien być pieczony 1,5h.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować