Udka z kurczaka po cygańsku

4.48 (196 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszności !! Niesamowity przepis i dokładnie taki, jakie lubię najbardziej- łatwy i bardzo szybki, niewymagający dużej ilości składników i długiej pracy!!

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - całe udka z kurczaka (udko+ podudzie): 5 sztuk
    - masło: 65 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - powidła śliwkowe: 0.5 szklanki
    - ketchup (najlepiej pikantny): 0.5 szklanki
    - suszone śliwki: 8 sztuk
    - woda: 0.75 szklanki
    - sól, słodka papryka w proszku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po cygańsku 1. Oddzielić podudzia od udek, umyć i osuszyć. Wszystkie kawałki kurczaka posypać dokładnie solą i papryką i obsmażyć na maśle, aż skórka się zrumieni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować, aż sos zgęstnieje. Gorącym sosem polać kurczaka, nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę (na ostatnie 10- 15 min zdjęłam pokrywę, aby sos zgęstniał).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować