Udka z cebulą z rękawa

1 (1 ocen)

Soczyste kurze udka pieczone w rękawie z dużą ilością białej cebuli. Bogata mieszanka dodatków smakowy tworzy pyszny, aromatyczny sos. Sposób na udaną potrawę, która właściwie robi się sama. Polecam!

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka (łącznie 1250 g)
    6 niedużych białych cebul (łącznie 400 g)
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1/3 szklanka wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    po ½ łyżeczki suszonych ziół – rozmarynu, estragonu
    po ½ łyżeczki całych przypraw – goździków, jagód jałowca, ziela angielskiego
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – nasion kozieradki, słodkiej papryki
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, gałki muszkatołowej, owoców kolendry
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Sosy

Udka z cebulą z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka z cebulą z rękawa 1. Cebulę obrać i posiekać, następnie wymieszać z mięsem i szczyptą soli - pozostawić w chłodnym miejscu na 30 – 60 min.
  • Udka z cebulą z rękawa 2. Wszystkie pozostałe składniki, włączając przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać.
  • Udka z cebulą z rękawa 3. Mięso z cebulą przełożyć do rękawa do pieczenia, zalać sosem, szczelnie zamknąć (usunąć powietrze) i delikatnie przemieszać zawartość. Worek przełożyć do formy do pieczenia. Piec 60 min (180 st. C). W połowie pieczenia worek z zawartością przewrócić na drugą stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować