Konkurs poświąteczny-Udka w warzywach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wykorzystałam do tego dania udka usmażone, które zostały mi po świętach. Można również świeże udka użyć.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1 kg udek z kurczaka
    ok. 3 marchewki
    ok. 3 pietruszki
    ok. 1 seler
    Sos:
    mały słoiczek keczupu
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    3 łyżki sosu sojowego
    4 łyżki octu winnego
    Sos słodko - kwaśny Knorr
    1 łyżka cukru
    2 cebule

Konkurs poświąteczny-udka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą składników sosu. Odstawić na 1 godzinę.
  • 2. Marchew, seler i pietruszkę kroimy w słupki. Udka poukładać w naczyniu żaroodpornym i posypać warzywami. Zalać wszystko przygotowanym sosem. Jeśli używamy świeżych udek z kurczaka zapiekamy w piekarniku ok. 2 godziny w temp. 180°C. Natomiast jeśli zostaną nam udka usmażone z poprzedniego dnia wystarczy piec ok. 1 godzinę

Komentarze

Podobne przepisy