Udka w panierce

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Udka w panierce z płatków kukurydzianych, z lekkim cytrynowo-rozmarynowym posmakiem.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • 4 udka (ok. 1kg)
    • 1 łyżeczka soli
    • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • ½ łyżeczki mielonego kminku
    • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki curry
    • sok z połowy cytryny

    PANIERKA:
    • 3 szklanki płatków kukurydzianych
    • ½ łyżeczki suszonego tymianku
    • szczypta chili
    • mąka
    • 2 jajka
    • sól, pieprz

    DODATKOWO:
    • olej do smażenia

Udka w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każde udko podzielić na dwie części.
  • 2. Do mięsa dodać przyprawy i sok z cytryny. Dobrze wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  • 3. Płatki zmielić w malakserze. Dodać do nich tymianek i chili. Wymieszać.
  • 4. Rozmącić jajka z niewielką ilością wody, solą i pieprzem.
  • 5. Panierować mięso: jajko – mąka – jajko – płatki. Smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu odkładać mięso na grubszą warstwę ręczników papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy