Udka w marchewkowo-porowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pomysł ten zrodził mi się w głowie, kiedy moja rodzinka zażyczyła sobie na obiad udka. Zaczęli jednak kręcić noskami, że udka i owszem…ale jakoś inaczej ;) Postanowiłam zrobić udka z kurczaka w warzywach. To był strzał w 10-tkę !!! Mięsko wyszło niesamowicie aromatyczne i soczyste, a warzywa wraz z

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    4 udka (można je podzielić na pół)
    2 pory (biała część)
    2 marchewki
    3 ziemniaki
    papryka ostra mielona
    oregano
    pieprz ziołowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w marchewkowo-porowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy, ewentualnie dzielimy na 2 części i osuszamy.
  • Udka w marchewkowo-porowej pierzynce 2. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną w półplasterki białą część z 1 pora i 1 marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, obsypujemy szczyptą soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, oregano i papryki mielonej. Następnie układamy udka oraz ziemniaki pokrojone na 4 części, obsypujemy przyprawami. Na wierzch ponownie układamy pokrojonego 1 pora i 1 marchewkę i posypujemy przyprawami. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Udka w marchewkowo-porowej pierzynce 3. Całość pieczemy ok. 70 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować