Udka tymiankowe z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć
przyprawami,posmarować olejem i pozostawić na minimum 2
godz. w lodówce/Najlepiej jest zamarynować dzień
wcześniej/.
2.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,obsmażyć mięso na
rumiano podlewając niewielkimi ilościami gorącej
wody,dodać 2 łyżki mleka kokosowego i dusić do jego
miękkości
3.Udka zdjąć z patelni,do wytworzonego sosu
dolać 1 szklankę gorącej wody,2 łyżki mleka
kokosowego,zagęścić niewielką ilością mąki
rozprowadzonej w zimnej wodzie,dodać sok z
cytryny,ewentualnie przyprawić do smaku,włożyć upieczone
udka i zagotować.
4. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko
z dodatkiem mleka kokosowego.
Komentarze