Udka sojowo-grzybowe

0 (0 ocen)

Pyszne.lekko ostre udka - Polecam :)

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    Na marynatę:
    8-9 łyżek sosu sojowego-grzybowego
    3 duże ząbki czosnku
    1 łyżeczka płatków chili
    olej do wysmarowania blaszki

Udka sojowo-grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone udka kroimy na pół w zgięciu.
  • 2. Do miski dajemy sos sojowo-grzybowy,obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę płatków chili-mieszamy.
  • zamarynowane mięso 3. Do tej marynaty wkładamy mięso i taplamy je tak żeby udka były pokryte dokładnie marynatą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h (można nawet dłużej) żeby dobrze naciągneły smakiem maryntay.
  • 4. Po tym czasie przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy (grzanie-góra) ok. 45 minut w 180*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy,zapiekamy i podajemy z ulubionymi dodatkami . . .
    Smacznego :-)

    * nie dodawałam soli poniewaz sos sojowo-grzybowy jest dość słony

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy