Udka pod pierzynką

4.5 (155 ocen)

  • 25 min

Kiedy robiłam je po raz pierwszy wiedziałam że będą dobre. Pomyliłam się bardzo, bo udka wyszły przepyszne i zniknęły w mgnieniu oka..

  • 25 min

Składniki:

  • 4 udka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    por
    cebula
    musztarda
    szklanka bulionu
    2 łyżki masła
    przyprawa do kurczaka
    Przyprawy: papryka ostra mielona, sól ziołowa, pieprz ziołowy, przyprawa do gyrosa, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka wysmarowane musztardą 1. Udka z kurczaka dzielimy na dwie części. nacieramy przyprawami. Następnie smarujemy musztardą i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  • udka 2. Na wierzch również układamy łyżką trochę masła.
  • z warzywami 3. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na dużych oczkach.Następnie układamy to na udkach.
    Na wierzch kładziemy drobno posiekaną cebulę i por. Przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. i pieczemy ok. 30 min.
  • 4. Po tym czasie zalewamy potrawę bulionem i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, bądź kaszą.
    Gotowe.

Porady

Po wyjęciu mięsa, warzywa można wymieszać z łyżką koncentratu. Będą wtedy miały pyszny aromat i smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować