Udka po węgiersku.

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Kurczak trochę inaczej. Polecam :)

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    3 łyżki oleju
    1 duża cebula
    1 łyżka papryki ( słodkiej i ostrej w stosunku 1:1)
    1 szklanka rosołu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego ew 3 pomidory
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka po węgiersku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotanie udek z kurczaka 1. Udka myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowy.
  • udka natarte papryką 2. Nacieramy udka papryką. Odstawiamy na chwile.
  • Smażymy cebulę na oleju dodajemy paprykę. 3. Cebulę drobno kroimy. Smażymy na szklisto. Dodajemy paprykę chwilę smażymy całość.
  • układamy pojedyńczą warstwe kurczaka 4. Układamy na patelni pojedyńczą warstwe kurczaka. Smażymy
  • gdy  powierzchnia mięsa się zetnie przewracamy 5. Po kilku minutach gdy powierzchnia mięsa się zetnie ale jeszcze nie zrumieni przewrócić na drugą stronę.
  • dusimy na małym ogniu pod koniec dodajemy koncentrat 6. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem podlewając rosołem. Przy końcu duszenia dodać koncentrat, lub sparzone, obrane ze skórki.i pokrojone pomidory. Przed podaniem obficie posypać zieleniną.

    Smacznego. !!!

Porady

Sosu nie powinno być wiele potrawa ma w nim tylko podpływać. Gotową potrawę podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, lub kładzionymi kluskami. Zamiast pomidorów czy konentratu możemy dodać pomidory pokrojone z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować