Udka po cygańsku

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Moje dwie córki i mąż z apetytem pałaszują wszystko, co przygotuję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 5 udek
    ● 4 łyżki masła
    ● cebula
    ● 1 szkl. bulionu
    ● 6 łyżek koncentratu pomidorowego
    ● 2 łyżki keczupu
    ● 2 łyżki cukru
    ● 10 suszonych śliwek
    ● łyżeczka octu
    ● sól
    ● przyprawa uniwersalna
    ● słodka mielona papryka
    ● 1/2 szkl. powideł śliwkowych
    ● olej do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Udka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy. Oprószamy przyprawa uniwersalna i papryką. Smażymy na 3 łyżkach roztopionego masła z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Sos: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na łyżce masła. Dodajemy koncentrat, keczup, powidła, śliwki i ocet. Doprawiamy cukrem i solą, mieszamy. Wlewamy bulion i mieszając, zagotowujemy.
  • 3. Udka wkładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem śliwkowo-pomidorowym.Przykrywamy. Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Sos będzie smaczniejszy, jeśli część bulionu zastąpimy tłuszczem ze smażenia udek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Śliwki

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować