Udka pieczone z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy,posypujemy delikatem do mięs i podsmażamy na oleju na złoty kolor.Po odwróceniu udek na drugą stronę dodajemy czosnek i razem smażymy.
2.Gotowe udka wyjmujemy na talerz,a czosnek do naczynia,do którego wcześniej wrzucamy pokrojoną marchewkę i cebulę.
3.Do tego samego oleju wrzucamy umyte i pokrojone wcześniej pieczarki,delikatnie podsmażamy i zostawiamy na patelni albo wyjmujemy na talerz,gdyż będzie nam potrzebna czysta patelnia.
4.Na czystą patelnię wlewamy pół szklanki oleju i rozgrzewamy go,wsypujemy szklankę ryżu(ja używam tylko ryżu parboiled-ponieważ on się nie rozkleja-ale każdy zrobi jak lubi).Kiedy ryż będzie brązowy,wlewamy ryż z tym olejem na warzywa do naczynia.Na ryż kładziemy udka,na nie pieczarki,liście laurowe i ziele angielskie.
W osobnym naczyniu przygotowujemy bulion z dwóch szklanek wody,wegety i pieprzu-wlewamy tylko tyle bulionu aby przykryło nam pieczarki nie wiecej bo będzie za rzadkie.Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut.
Porady
Zachowaj kolejność układania warstw,chodzi o to żeby ryż nie był położony ostatni.
Komentarze