Udka pieczone z rozmarynem i tymiankiem

4.47 (149 ocen)

Od jakiegoś już czasu chętnie wykorzystuję gałązki tymianku i rozmarynu do pieczonych mięs.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka(oczyszczone,umyte)
    1/2 opakowania przyprawy zlocistej do kurczaka (miałam Prymat)
    3 gałązki tymianku cytrynowego (lemon thyme)
    1 gałązka rozmarynu
    kilka ząbków czosnku (u mnie ok.8)
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka pieczone z rozmarynem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka z ziołami 1.
    Udka natrzeć przyprawą do kurczaka,przełożyć do szklanej miski,dodać czosnek,porozrywane gałązki tymianku i rozmarynu.Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Tak przygotowane mięso ułozyć na blaszce,skropić delikatnie wodą i wstawić blaszkę do piekarnika
  • Udka z ziołami 2. Wlączyć piekarnik.Piec przez ok 1 godzinę,najpierw w 150 stopnich C,pod koniec pieczenia zwiekszyć temeraturę do 190 stopni (mięso się ladnie zrumieni).W trakcie pieczenia obracać udka z obu stron. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować