Udka, mandarynki i chili peperoncini.

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Owocowo paprykowa marynata wgryza się w mięso i robi niego bajeczną potrawę.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
    marynata: 4 mandarynki
    łyżeczka całego peperoncini
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2 łyżki oleju
    łyżka masła do smażenia

Udka, mandarynki i chili peperoncini. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dwóch mandarynek wyciskamy sok, dwie pozostałe tniemy na plasterki. Wlewamy sok do naczynia, dodajemy resztę składników na marynatę i mieszamy. Czyste udka przekrawamy na pół i nacieramy marynatą, wkładamy warstwami do naczynia i przekładamy plasterkami mandarynek. Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Udka, mandarynki i chili  peperoncini. 2. Roztapiamy masło na niewielkiej patelni i lekko z wierzchu zbieramy pianę. Mięso opiekamy z każdej strony. Z marynaty próbujemy wyłapać połowę papryczek, chyba że jesteśmy żądni wrażeń może ostawić. Taką marynatą razem z kawałkami mandarynek zalewamy mięso i dusimy pod przykryciem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy