Udka kurczaka w konfiturze z pigwy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Połączenie kwaśnej pigwy ze słodkim miodem, ostrą papryką i delikatnym kurczakiem. Pychotka!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udko kurczaka: 2 sztuki
    - ostra papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pigwa (najlepsza mała polska pigwa): 2 sztuki
    - oliwa: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżki
    - miód: 2 łyżki

Udka kurczaka w konfiturze z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone udka kurczaka natrzeć ostrą papryką, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
  • 2. Przygotować konfiturę: pigwę pokroić w bardzo drobną kostkę i usmażyć na patelni, aż stanie się miękka, doadać cukier i miód. Chwilę całość smażyć, aż cukier się rozpuści.
  • 3. Upieczone udka kurczaka posmarować konfiturą, wstawić na ok. 10 minut do piekarnika, aż staną się lekko rumiane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy